KAINUUNHARMAS    – harvinainen suomalainen lammasrotu

Kainuunharmas on alkuperäinen suomalainen lammasrotu, joka on todettu DNA-tutkimuksin omaksi erilliseksi lammaspopulaatioksi suomenlampaasta. Kainuunharmaat olivat kuolemassa sukupuuttoon, mutta Pertti Hankosen määrätietoisella tutkimisella ja tietojen keräilyllä, sekä tarkalla jalostustyöllä, saatiin pelastettua useita eri kainuunharmassukuja. Tällä paljon vaatineella ja onnistuneella työllä saatiin säilytettyä seitsemän eri pässilinjaa, joita kutsutaan ”Hankoslaisiksi”. Puhdas rotuisiksi kainuunharmaiksi luokitellaan tällä hetkellä vain ”Hankoslaiset”. Muitakin aitoja kainuunharmaita ja –sukuja lienee, mutta ilmeisesti tutkimukset ovat kesken… Kainuunharmasuuhia on maassamme tällä hetkellä reilut 2000 yksilöä.

Kainuunharmaspässilinjat:

A   ( Antti )  I   ( Immo )  L  ( Lauri ) M  ( Matti )  P  ( Pertti )  R  ( Risto )  T  ( Topi )

 

Kainuunharmasten tuntomerkkejä ovat musta pää ja mustat jalat, mutta villa on yleensä harmaata ( harmaan monissa eri sävyissään ). Myös hyvin vaaleita, rusehtavia, täysin ruskeita ja mustiakin kainuunharmaksia syntyy, mutta tällöin on hyvä tietää ja tuntea lampaan suku ja taustat.

Karitsat syntyvät usein mustina, mutta alkavat harmaantua jo melko pian syntymänsä jälkeen, toiset tosin vasta vuoden parin päästä ja jotkut yksilöt eivät harmaannu koskaan, vaan jäävät täysin mustiksi tai ruskeiksi.

Kainuunharmas on hedelmällisempiä lammasrotuja ja siitä kertovat sen monet erityisominaisuudet, kuten se, että kainuunharmaat tulevat sukukypsiksi jo kolmen kuukauden iässä ( jolloin pässikaritsat on vieroitettava emoista ) ja kainuunharmasuuhi voi tulla kantavaksi ympäri vuoden, sekä karitsoida kaksikin kertaa samana vuonna ja saada useita karitsoita kerralla. Runsas karitsa määrä vaatii enemmän työtä, sitoutumista ja tarkkaa valvontaa karitsointiaikaan, vaikkakin kainuunharmasuuhet hoitavat hyvin karitsansa, kolmoset, jopa neloset ja hylkimiset ovat harvinaisia.

Kainuunharmaskaritsat saavuttavat teuraskypsyyden noin puolen vuoden iässä. Karitsan liha on miedon makuista, mureaa, hienosyistä ja rasvatonta. Kainuunharmaskaritsat eivät rasvoitu helposti, eikä rasva marmoroidu lihaksiin, vaan jää lihasten ulkopuolelle ns. sisäelinrasvaksi, joka on helppo poistaa ruuan laiton yhteydessä, mikä tekee kainuunharmaan lihasta terveellistä.

Kainuunharmasten villa on hienoa / keskihienoa, pehmeää ja kiiltävää, joka takaa hyvät käsityö-ominaisuudet. Villaa on harmaan eri sävyissä, upeita luonnon värejä, joita voi myös halutessaan värjätä. Mustaa, sekä ruskeaa kainuunharmaan villaa voi olla saatavilla, hyvin pieniä määriä.  Myös taljat ovat kauniita ja ihanan pehmoisia, sekä erittäin lämpöisiä, joko itselle sohvaan, tuoliin, koristeeksi, auton penkille yms., tai lahjaksi sukulaisille, ystäville, naapureille!